Ändtarmsbesvär / Proktologi

Med äntarmsbesvär eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonoidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit.

Ingreppen görs vanligen som dagkirurgi i lokalbedövning eller narkos. Du kan läsa mer om de olika åkommorna här nedan.

Fistlar

I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan man få en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen. Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel är en smal gång som leder mellan ändtarmen och huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området. Kirurgisk behandling av analfistlar baseras på fistelns lokalisation genom kniparmuskeln.

Hemorrojder

Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligt hos gravida. Det är ofarligt men kan göra mycket ont, klia och blöda. Anala hudflikar/yttre hemorrojder är hudveck kring analöppningen som ibland är kombinerade med hemorrojder.

Operationen innebär att man skär bort hudflikarna i lokalbedövning. Såren som kan vara centimeterstora lämnas öppna för självläkning för att undvika infektion. Läkning sker mellan 2-6 veckor.

Slemhinnesprickor (analfissur)

Analfissur är en spricka i analslemhinnan, som vanligtvis uppstår till följd av förstoppning, men ibland även återkommande diarré. Det främsta symptomet är smärta av varierande grad i anslutning till ändtarmen och upp mot bäckenbotten. Smärtan orsakar en ofrivillig kramp i ringmuskulaturen, vilket försämrar blodgenomströmningen är därmed försvårar utläkningen av fissuren. Behandlingen syftar därför till att häva krampen och underlätta blodgenomströmningen, vilket leder till utläkning.

Behandlingen inleds vanligtvis med salva (Rectogesic® eller Dilitiazem®) vilka är kärlvidgande och avslappnande för kniparmuskeln. Nästa steg i behandlingstrappan är injektion av botox (Xeomin®) i nedre delen av ringmuskulaturen, som därmed förlamas under en period av 2-3 månader. Den kännbara effekten kommer ungefär 1-2 veckor efter behandlingen.Ungefär 10 % av de som får botox upplever en nedsatt kontinens för gaser under en begränsad tid. Upprepade behandlingar kan krävas.

En förutsättning för lyckad behandling är att avföringen hålls mjuk, vilket bäst gör med hjälp av bulkmedel såsom Movicol® eller Inolaxol®. Inför behandling av anala åkommor.

Pilonidalcysta

Pilonidalcystor sitter i ryggslutet en bit upp från analöppningen. Cystan är en liten säckbildning under huden som innehåller hårstrån. Det finns en teori om att hårstråna växer inåt i området och att det på så sätt uppstår en cysta. Detta drabbar oftare yngre män, med stillasittande arbete och kraftig behåring men även kvinnor kan drabbas. Ibland kan det uppstå en infektion i cystan så att denna svullnar upp och gör ont. En böld bildas. Bölden kan spricka och det tömmer sig var. Det är oftast så patienten själv upptäcker att hen har en cysta. Ibland kan cystan ge ifrån sig vätska utan att man har någon böld. En böld kan behöva åtgärdas akut. I lokalbedövning skär kirurgen upp bölden och tömmer ut varet. Detta får sedan läka och på sikt kan man sedan överväga en operation av själva cystan.

Operation av cystan görs i lokalbedövning eller anestesi. Håret i området rakas av då det annars kommer ner i såret och stör läkningen. Det finns olika typer av operationsmetoder som innebär antingen rensning av cystgångarna alternativt borttagning av hela cystbärande hudsegment med lateralisering av såret.

Efter operationen kan det göra ont och kännas stramt i en till två veckor. Det kan vara svårt att sitta en tid. Såret tar i allmänhet ungefär en månad att läka. Under den tiden går det bra att vara fysiskt aktiv men man ska undvika att bada i bassäng eller badkar. Efter ett par dagar behöver man inte ha något förband direkt i såret utan endast en binda i underbyxorna som tar upp sårvätskan och skyddar kläderna. Det är bra att duscha direkt i såret och badda med en mjuk handduk morgon och kväll.

På Ainnova Kirurgi erbjuder vi en komplett bedömning och behandling av anal fistlar, hemorrojder, fissurers polyper och pilonidalcystor.